SA NAJMLAĐIM MEŠTANIMA PLANDIŠTA O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije nastavlja dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i njihovim Savetima za bezbednost saobraćaja, posebno kada je u pitanju najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, a to su deca.

Zato je danas u Plandištu za decu predškolskog uzrasta i učenike od I do IV razreda osnovnih škola, izvedena edukativna predstava “Pažljivko”.

Kroz pesmu i igru, onako kako je deci najzanimljivije, mališani su sa Pažljivkom obnovili ili proširili svoja znanja o bezbednom ponašaju u saobraćaju.

Deca su najčešće pešaci, ili putnici u vozilima svojih roditelja i staratelja, i više su nego svesni svojih dužnosti i pravila koja moraju da poštuju u svakodnevnim situacijama.

Objasnili su nam kako se, na primer, prelazi ulica na pešačkom prelazu.

U poslednje tri godine, nijedno dete u Srbiji nije poginulo u zoni škole, ali podaci nažalost pokazuju da deca najčešće stradaju u mesecima letnjeg raspusta, upravo pod nadzorom roditelja ili staratelja.

Stariji treba svojim ličnim primerom da ukazuju deci na bezbedna ponašanja u saobraćaju, zbog čega povakve aktivnosti imaju veliku podršku i u lokalnoj samoupravi.

Kada je o odraslima reč, Agencija u ovom mesecu sprovodi obuke o delovanjima nakon saobraćajne nezgode, u toku je projekat za slepe i slabovide, a danas počinje i realizacija projekta Noćna akcija, sa akcentom na noćne uslove vožnje.

 

x

Takođe pogledajte ...

Streljački klub Planteks beleži dobre rezultate

5.KOLO LIGE PIONIRA VOJVODINE – KIKINDA Naše pionirke odličnim nastupom osvojile su ...