U Lokvama izabrana najbolja švargla u Srbiji

Pobednik 17. Švarglijade u Lokvama, nadaleko čuvene gastronomske manifestacije, je Petar Munćan iz ovog mesta u opštini Alibunar. Drugo mesto osvojila je švargla Klanice Moricz iz Jermenovaca, a treće George Stefan isto iz Lokava.

Nagrade za najbolju švarglu su uručili predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić i predsednik Mesne zajednice Lokve Darian Tapalaga. Stručna komisija na čelu sa dr Prof. Cvijanom Mekićem ocenjivala je ukus, strukturu i izgled. U konkurenciji je bio 21 uzorak švargle. Prvi put bilo je uzoraka i iz susedne Rumunije.

 

Prema rečima Tapalage, cilj ove manifestacije sa dugom tradicijom je okupljanje prijatelja, skaplanje novih poznanstva, druženje i razmena iskustva između mesara, klanica i pojedinca koji se bave ovim poslom.

Plan za narednu godinu je da se manifestacija konačno registruje i da se takmičenje u pravljenju švargle zaštiti kao bred, po kojem će Lokve biti prepoznatljive.

U okviru ovogodišnje manifestacije organizovan je mini kulturni program, kao i takmičenje za decu na temu svinjokolja i švarglijade.

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...