U PLANDIŠTU OTVORENA IZLOŽBA “SKULPTURE IZ PRIRODE”

Izložba “Skulpture iz prirode” Branimira Đukanovića otvorena je sinoć u KOC “Vuk Karadžić “ Plandište. Dela umetnika koji „miri ljude s prirodom“, i koji je jezik drveta kao materije preveo u umetnički čin, moći će da se pogledaju u narednih sedam dana.

Više od 50 godina, Branimir Đukanović, profesor u penziji, bavi se planinarenjem. Na tim pešačenjima, počeo je prirodu da posmatra „drugačijim očima“, i da u stablima, granama, komadima drveta, prepoznaje različite oblike i poruke. Sakupljao ih je, i uz minimalnu obradu, stvorio zadivljujuće skulpture.

„Priroda je čudo. Ona je ta koja sve to pravi. Ne želim da je mnogo skrnavim i uzimam od njene umetnosti. Ja tu samo nešto dodam, nešto malo oduzmem, dam priču toj skulpturi, i ona živi“, objašnjava Đukanović.

Tako su nastali Tasmanijski đavo, Krik ranjene zveri, Stari simbol srpskog smeha.

Za Đukanovića kažu da je „umetnik koji miri ljude s prirodom“, jer podseća i upozorava da, skrnaveći je, zapravo skrnavimo sami sebe.

„Ja upravo svaki put u ovakvim prilikama upozoravam, svako od nas može i mora da se više približi prirodi, na ovaj način. Ako je gleda drugim očima, ako traži u njoj nešto lepo, što može biti umetnost, drugačije će se ponašati kad se vrati u prirodu. Da bude onak koji je voli, jer sa njom se živi, to je to“, zaključuje Đukanović.

U ovom prostoru redovno se, između ostalog, održavaju Zonska smotra likovnih umetnika amatera, i Banatski likovni salon, pa su meštani navikli na slikarske izložbe. Ova postavka zato je prava umetnička „poslastica“.

„Koliko znam izložba ovog tipa je prvi put u našem mestu, i velika nam je čast i zadovoljstvo. Gospodin Đukanović, kao što ste videli, svakoj skulpturi, svakom predmetu, parčetu „beživotnog drveta“, svojom umetnošću i veštinama udahnuo je dušu“, objašnjava direktor KOC-a, Miroslav Petrović.

U poslednje dve godine, izložba je obišla veći deo centralne Srbije i regiona, a svoju „vojvođansku“ turneju, počinje u Plandištu, opštini sa 22 nacije, pet službenih vezika, i visokom kulturnom svešću.

„Vojvodina nije mala, znamo svi, imamo dosta gradova, evo u komšiluku Vršac, u Južnom Banatu i Pančevo, pa preko Novog Sada, Kikinde, Subotice i tako dalje, ali upravo se on odlučio da odavde krene. Da li zbog te multinacionalne strukture, ili je imao nešto drugo na umu, saznaćemo u razgovoru sa umetnikom, ali moram d akažem da smo zaista počastvovani“, istakao je predsednik opštine Jovan Repac.

„Skulpture iz prirode“ moći će da se u narednih sedam dana pogledaju u radno vreme galerije KOC-a, a autor poziva posetioce da u skulpturama pronađu svoju priču, i predlože im neke nove i možda bolje nazive.

Izvor Tvbanat

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...